Rukola z fetą i granatem

rukola z fetą i granatemRukola z fetą, granatem i pomidorkami

Pyszna lekka sałatka: rukola z fetą. Wyrazista rukola, słona feta i słodki granat idealnie do siebie pasują. Do tego pomidorki i sos balsamiczny. Pychota!

Składniki:

  • dwie garście rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser feta
  • dojrzały owoc granatu
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamiczny

Wymytą rukolę układamy na talerzu. Posypujemy pokruszonym serem feta i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Z granatu wyjmujemy ziarna i posypujemy nimi sałatkę. Całość polewamy lekko oliwą i sosem. Sos można zrobić samemu lub skorzystać z gotowych.

Składniki na sos balsamiczny:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto szafranowe
Risotto szafranowe

Risotto szafranowe Szafran to krokus, który zna chyba każdy. Często hodujemy go w swoich ogródkach. Jednocześnie jest to najdroższa przyprawa...

Zamknij