Quesadilla z krewetkami

quesadilla z serem i krewetkamiQuesadilla z krewetkami

Quesadilla to danie, które pochodzi z Meksyku, podobnie jak burrito.

Quesadilla to dwie tortille (z reguły kukurydziane), a pośrodku nich spora ilość sera. Całość podpieczona na patelni grillowej. Modyfikując quesadilla, można do niej dodać różne dodatki. Ja tym razem postawiłam na krewetki.quesadille z krewetkami

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 200 g sera (najlepszy jest Cheddar)
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

krewetkiKrewetki rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Oczyścić z pancerza i jelita. Pokroić w plasterki (ok. 0,5 cm). Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekane papryczki chilli (nie rumienić czosnku). Po chwili dodać krewetki i razem smażyć wszystko ok. 4-5 minut.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na połowie tortilli układać garść startego sera, na to podsmażone krewetki, a drugą połową tortilli przykryć całość lekko dociskając.quesadilla z krewetkami Można też ułożyć wszystko na jednym placku tortilli, a drugim przykryć.

Quesadille układać na gorącej patelni grillowej i podgrillować ją z obu stron, tak aby ser w środku się roztopił. Następnie quesadille pokroić w trójkąty (jak pizzę).

Quesadille podawać z ulubionym dipem, np. serowym, guacamole, salsą pomidorową.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką Gdy nie ma pomysłu na kolację, pasta jajeczna z szynką to świetny dodatek do kanapek. Kanapki...

Zamknij