Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym
Wcześniej robiłam pulpety w sosie pomidorowym, tera przyszła pora na pulpety w sosie koperkowym. Pulpety z mięsa mielonego to zdrowsza wersja kotletów, jakie wielu Polaków spożywa na co dzień. Mięso jest gotowane, a nie smażone, dzięki czemu jest dużo zdrowsze i mniej kaloryczne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam tym razem z indyka, ale może być wieprzowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej (lub malutka sucha bułka namoczona w wodzie)
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki wody
- pęczek koperku
- 1/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 1 spora łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- sól
- pieprz
Do zmielonego mięsa (najlepiej zmielić je samodzielnie) dodać bułkę tartą (lub namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej suchą bułkę), jajko, posiekaną drobno cebulkę oraz sól (płaska łyżeczka) i pieprz. Całość dokładnie wyrobić dłońmi, aby masa była jednolita i składniki dobrze się połączyły. Z masy mięsnej lepić pulpeciki pożądanej wielkości, u mnie wielkości moreli (można lekko zwilżać dłonie wodą, łatwiej się będzie lepiło kulki).
Do garnka wlać wodę, zagotować i na gotującą się wrzucać pulpety. Zmniejszyć grzanie i gotować pod przykryciem ok. 20 minut (czas jest uzależniony od rodzaju mięsa, ale ok. 20 minut powinno wystarczyć).
W drugim garnku roztopić masło, wsypać na gorące masło mąkę i zrobić lekką zasmażkę mieszając rózgą kuchenną. Gdy mąka przybierze lekko brązowy kolor, wlać wywar z ugotowanych pulpetów cały czas energicznie mieszając rózgą, by nie porobiły się gródki. Sos zacznie powoli gęstnieć.
Koperek drobno posiekać i dodać do sosu, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i wrzucić ugotowane wcześniej pulpety. Całość podgrzać.
Pulpety w sosie koperkowym smakują wybornie z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Smacznego!