Placki z kaszy gryczanej
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Zdrowe, ciekawe danie nadające się zarówno na lunch, obiad czy ciepłą kolację. Placki z kaszy gryczanej, z dodatkiem twarogu to świetny pomysł dla wegetarian.
Placuszki gryczane świetnie komponują się z sosem grzybowym czy pieczarkowym, można je podać jako dodatek do sałaty. Dla wielbicieli mięsa może to być dobry dodatek do sosu mięsnego; ciekawa alternatywa do tradycyjnych ziemniaków czy uprażonej na sypko kaszy. Można je też podać jako przekąski na imprezach, np. z dodatkiem pasty rybnej czy nawet kleksem z twarożku i kawałkiem wędzonej rybki.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 100 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
W garnku zagotować ok. 1 szklanki wody, lekko posolić. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na wrzątek. Gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę wystudzić.
Do wystudzonej kaszy dodać twaróg, jajko, natkę pietruszki i przyprawy i wszystko dokładnie wyrobić dłońmi (można też nieco zmiksować całość malakserem lub zbić np. tłuczkiem do ziemniaków, by masa była bardziej jednolita).
Zwilżonymi dłońmi formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej (dla dbających o linię panierkę można pominąć) i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Placki z kaszy gryczanej smażyć na rumiano z każdej strony.
Smacznego!