Placki z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej i twaroguPlacki z kaszy gryczanej i twarogu

Zdrowe, ciekawe danie nadające się zarówno na lunch, obiad czy ciepłą kolację. Placki z kaszy gryczanej, z dodatkiem twarogu to świetny pomysł dla wegetarian.  

Placuszki gryczane świetnie komponują się z sosem grzybowym czy pieczarkowym, można je podać jako dodatek do sałaty. Dla wielbicieli mięsa może to być dobry dodatek do sosu mięsnego; ciekawa alternatywa do tradycyjnych ziemniaków czy uprażonej na sypko kaszy. Można je też podać jako przekąski na imprezach, np. z dodatkiem pasty rybnej czy nawet kleksem z twarożku i kawałkiem wędzonej rybki.

Placuszki z kaszy gryczanej i twarogu   Placki gryczane

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

W garnku zagotować ok. 1 szklanki wody, lekko posolić. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na wrzątek. Gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę wystudzić.

Do wystudzonej kaszy dodać twaróg, jajko, natkę pietruszki i przyprawy i wszystko dokładnie wyrobić dłońmi (można też nieco zmiksować całość malakserem lub zbić np. tłuczkiem do ziemniaków, by masa była bardziej jednolita).Placki z kaszy gryczanej i twarogu

Zwilżonymi dłońmi formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej (dla dbających o linię panierkę można pominąć) i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Placki z kaszy gryczanej smażyć na rumiano z każdej strony.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron z dynią
Makaron z dynią

Makaron z dynią Danie bardzo szybkie, bardzo smaczne, pożywne, proste w wykonaniu. Zrobiłam je, gdy nie miałam za wiele czasu,...

Zamknij