Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczanąPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi… pierogi… pierogi… Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem tym razem. Smacznie i zdrowo. Obowiązkowo z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany, opcjonalnie z surówką z kapusty kiszonej.

Składniki na ciasto pierogowe:Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko, lekko roztrzepać widelcem. Wlać oliwę i stopniowo wlewać wodę zgarniając mąkę z zewnątrz do środka i łącząc wszystkie składniki. Początkowo wlać szklankę wody, w razie potrzeby dolewać większą jej ilość.

Ciasto zagnieść dokładnie dłońmi. Ulepić kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Jeśli używacie cebuli: obrać ją, drobno posiekać i zeszklić na oliwie.

Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić ją na osolony wrzątek (niecała szklanka wody). Gotować do miękkości i wchłonięcia całej wody.

Przestudzoną kaszę połączyć z twarogiem, jajkiem, solą i cebulą, jeśli jest używana.

Ciasto pierogowe rozwałkować na cienki placek (najlepiej częściowo, nie całe na raz) i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut (ok. 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch).

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem podawać ze śmietaną. Można je odsmażać na patelni, są równie wyborne.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pudding ryżowy i kisiel wiśniowy
Pudding ryżowy

Pudding ryżowy waniliowy z domowym kisielem wiśniowym Domowy waniliowy pudding ryżowy... Wspaniały, delikatny, aksamitny smak, wyczuwalny aromat i zapach wanilii,...

Zamknij