Kluski leniwe z kaszy jaglanej

Kluski leniwe z kaszy jaglanejKluski leniwe z kaszy jaglanej

Bardzo zdrowe, bardzo smaczne, szybkie do przygotowania kluski leniwe z kaszy jaglanej. Podawać je można na słodko lub na słono. Jako samodzielne danie lub dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • ok. 150 g sera (może być twarogowy lub serek do smarowania typu Philadelphia)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-10 łyżek mąki pszennej (lub ryżowej)
  • sól

Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować, na wrzątek wrzucić kaszę jaglaną. Przykryć i gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut do wchłonięcia całego mleka. Przestudzić.

Kaszę jaglaną wraz z serem umieścić w pojemniku malaksera lub w maszynce do mielenia, zmielić. Do masy dodać mąkę (ilość mąki pszennej uzależniona jest od sera; masę powinno dać się lepić, ale nie może być zbyt gęsta, bo kluski wyjdą twarde; im mniej mąki dodamy, tym lepiej). Wszystko razem zagnieść. Odrywać po kawałku ciasta, rolować wałeczek, a następnie ostrym nożem kroić ukośnie w kawałki.

Kluski leniwe z kaszy jaglanej wrzucać na lekko osolony wrzątek (partiami) i gotować do ich wypłynięcia na powierzchnię.

Można je podawać z bułką tartą zarumienioną z dodatkiem masła na patelni, posypane cukrem trzcinowym lub w wersji na słono, np. z sosem grzybowym, mięsnym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów Bardzo zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla kupnych wędlin, pasztetów, czy serów - pasta...

Zamknij