Muffinki z gruszkami
Muffinki z gruszkami i imbirem
Robiłam je już kilkanaście razy, za każdym razem wychodzą obłędne. Słodziutkie, z lekką nutą charakterystycznego w smaku imbiru, który jest jedną z najstarszych przypraw świata. Ma on właściwości poprawiające krążenie krwi i polepszające trawienie. Kiedyś stosowany był jako afrodyzjak – może dlatego teraz mój mąż tak często prosi o muffinki z gruszkami? 😉
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 60 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu płynnego
- 140 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka imbiru (próbowałam już ze startym świeżym i suszonym mielonym – oba się nadają, ale świeży ma bardziej intensywny aromat)
- 2-3 gruszki
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrami, imbirem (jeśli dajemy w proszku). Jajka, śmietanę, miód i olej zmiksować (jeśli używamy świeżego imbiru, zetrzeć do mokrych składników). Do mokrych składników wsypać na raz suche i szybko, ale krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki (ok. 1 cm kawałki). Wymieszać. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę można posypać dodatkowo cukrem brązowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 20-25 minut do zbrązowienia i tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.
Z uwagi na to, że muffinki z gruszkami są robione na bazie jogurtu naturalnego, zachowują świeżość przez kolejne 2-3 dni. Gwarantuję Wam jednak, że nie przetrwają tyle, bo szybciej je zjecie 😉
Smacznego!