Muffinki z gruszkami

muffinki z gruszkamiMuffinki z gruszkami i imbirem

Robiłam je już kilkanaście razy, za każdym razem wychodzą obłędne. Słodziutkie, z lekką nutą charakterystycznego w smaku imbiru, który jest jedną z najstarszych przypraw świata. Ma on właściwości poprawiające krążenie krwi i polepszające trawienie. Kiedyś stosowany był jako afrodyzjak – może dlatego teraz mój mąż tak często prosi o muffinki z gruszkami? 😉

Składniki na 12 sztuk:muffinki z gruszkami

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 60 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 140 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka imbiru (próbowałam już ze startym świeżym i suszonym mielonym – oba się nadają, ale świeży ma bardziej intensywny aromat)
  • 2-3 gruszki

muffinki z gruszkamiMąkę wymieszać z proszkiem, cukrami, imbirem (jeśli dajemy w proszku). Jajka, śmietanę, miód i olej zmiksować (jeśli używamy świeżego imbiru, zetrzeć do mokrych składników). Do mokrych składników wsypać na raz suche i szybko, ale krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki (ok. 1 cm kawałki). Wymieszać. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę można posypać dodatkowo cukrem brązowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 20-25 minut do zbrązowienia i tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.muffinki z gruszką i imbirem

Z uwagi na to, że muffinki z gruszkami są robione na bazie jogurtu naturalnego, zachowują świeżość przez kolejne 2-3 dni. Gwarantuję Wam jednak, że nie przetrwają tyle, bo szybciej je zjecie 😉

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Surówka z koprem włoskim
Surówka z koprem włoskim

Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym, jabłkiem i roszponką Bardzo smaczna, zdrowa i mocno chrupiąca surówka z koprem włoskim, z...

Zamknij