Pierogi z dynią i parmezanem
Pierogi z dynią i parmezanem
Wspaniałe, delikatne, aksamitne wnętrze; cieniutkie, miękkie ciasto… Pierogi z dynią i parmezanem to strzał w dziesiątkę. Dodatek masełka rozmarynowego to wisienka na torcie dla tego iście wspaniałego dania. Zamiennie można zrobić masełko tymiankowe.
Z poniższego przepisu wychodzi ok. 40 sztuk pierogów z dynią i parmezanem.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 20 g masła
- szczypta soli
Mąkę przesiać do dużej miski. W gorącej wodzie roztopić masło i sól. Mieszankę wlewać do mąki mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto się połączy, zacząć wyrabiać je dłońmi przez kilka minut. Powinno być elastyczne, jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
- 1 szklanka puree z dyni
- 3/4 szklanki startego sera parmezan
- 3-4 łyżki bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Puree z dyni wymieszać z parmezanem, bułką tartą (dać mniej, jeśli puree z dyni nie jest zbyt wodniste) i przyprawami.
Ciasto pierogowe podzielić na 3 części. Po kolei wałkować je bardzo cienko na placki, z których wykrajać następnie szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę farsz i dokładnie zlepiać brzegi pieroga.
Pierogi z dynią i parmezanem układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką (aby nie obeschły do czasu ich gotowania).
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi. Gotować je ok. 2-3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Składniki na masełko rozmarynowe:
Masło roztopić na patelni i wrzucić oderwane od gałązki kawałki rozmarynu. Chwilę smażyć, aż rozmaryn stanie się lekko chrupiący.
Pierogi z dynią i parmezanem polać masełkiem rozmarynowym.
Smacznego!