Pieczony pstrąg łososiowy
Pieczony pstrąg łososiowy z ziemniakami i cukinią w sosie śmietanowym
Pstrąg łososiowy, inaczej nazywany pstrągiem tęczowym, ma bardzo smaczne, chude mięso i zawiera ogromną ilość kwasów omega-3. Jest to najbardziej udomowiony i najczęściej hodowany gatunek ryby. Najwięcej hodowli pstrąga łososiowego w naszym kraju jest na Pomorzu.
Składniki:
- 500 g fileta z pstrąga łososiowego
- 1 nieduża cukinia
- 4 nieduże ziemniaki
- kawałek mozzarelli (opcjonalnie)
- 150 ml śmietanki kremówki
- 200 ml śmietany (12% lub 18%)
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny i pieprz cytrynowy
Filety z pstrąga oczyścić z ości, odciąć skórę, wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić je na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem cytrynowy i skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki.
Ziemniaki obrać, nie przekrajać ich, wymyć i obgotować w osolonej wodzie ok. 15 – 20 minut. Wystudzić. Pokroić je w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Cukinię wymyć i pokroić w plastry (ok. 0,5 cm).
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i układać w nim warstwowo: cukinię, ziemniaki, filety z pstrąga łososiowego.
Przygotować sos śmietanowy.
Śmietanę wymieszać z kremówką, musztardą, przeciśniętym ząbkiem czosnku (opcjonalnie, można go pominąć), dodać sól, pieprz oraz starty parmezan. Sosem zalać zapiekankę rybną. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Należy uważać, aby nie przesolić sosu, gdyż wcześniej soliliśmy ziemniaki, a także rybę.
Całość wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 20 minut.
Pieczonego pstrąga łososiowego podawać gorącego z dodatkiem sałaty (np. delikatnej roszponki z pomidorami).
Smacznego!