Pieczony pstrąg łososiowy

pieczony pstrąg łososiowyPieczony pstrąg łososiowy z ziemniakami i cukinią w sosie śmietanowym

Pstrąg łososiowy, inaczej nazywany pstrągiem tęczowym, ma bardzo smaczne, chude mięso i zawiera ogromną ilość kwasów omega-3. Jest to najbardziej udomowiony i najczęściej hodowany gatunek ryby. Najwięcej hodowli pstrąga łososiowego w naszym kraju jest na Pomorzu.

Składniki:

  • 500 g fileta z pstrąga łososiowegopstrąg łososiowy
  • 1 nieduża cukinia
  • 4 nieduże ziemniaki
  • kawałek mozzarelli (opcjonalnie)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml śmietany (12% lub 18%)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny i pieprz cytrynowy

Filety z pstrąga oczyścić z ości, odciąć skórę, wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić je na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem cytrynowy i skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki.

Ziemniaki obrać, nie przekrajać ich, wymyć i obgotować w osolonej wodzie ok. 15 – 20 minut. Wystudzić. Pokroić je w plastry o grubości 0,5-1 cm.

Cukinię wymyć i pokroić w plastry (ok. 0,5 cm).

Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i układać w nim warstwowo: cukinię, ziemniaki, filety z pstrąga łososiowego.

zapiekanka z pstrągiem łososiowym   zapiekany pstrąg łososiowy

Przygotować sos śmietanowy.

Śmietanę wymieszać z kremówką, musztardą, przeciśniętym ząbkiem czosnku (opcjonalnie, można go pominąć), dodać sól, pieprz oraz starty parmezan. Sosem zalać zapiekankę rybną. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.pstrąg łososiowy z cukinią Należy uważać, aby nie przesolić sosu, gdyż wcześniej soliliśmy ziemniaki, a także rybę.

Całość wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 20 minut.

Pieczonego pstrąga łososiowego podawać gorącego z dodatkiem sałaty (np. delikatnej roszponki z pomidorami).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z burakami pieczonymi
Risotto z burakami pieczonymi

Risotto z burakami pieczonymi Było już pęczotto z burakami, więc pora na podobne danie z wykorzystaniem ryżu - risotto z...

Zamknij