Udka z kurczaka w chrupiącej panierce

udka z kurczaka w chrupiącej panierceUdka z kurczaka w chrupiącej panierce pieczone w piekarniku

Ostatnio, gdy robiłam kurczaka KFC, cieszył się tak dużym powodzeniem, że postanowiłam zakupione płatki kukurydziane wykorzystywać nadal, do kolejnych dań. A będąc już przy kurczaku stwierdziłam, że jego inna część (udka) również mogą być wyśmienite w smaku.

Udka z kurczaka w chrupiącej panierce były chyba jeszcze lepsze (a na pewno zdrowsze, bo z mniejszą ilością oleju!) niż wspomniany kurczak KFC. Będę go robiła częściej na pewno.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól

udka z kurczaka w paniercePłatki kukurydziane rozdrobnić (można w moździerzu, można w malakserze, można rozbić je tłuczkiem) i wymieszać je z suszoną papryką. Wymyte udka z kurczaka dokładnie osuszyć, natrzeć je solą wymieszaną z oliwą, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w płatkach kukurydzianych i papryce.

Udka z kurczaka układać w naoliwionej formie żaroodpornej (lub na blaszce wyłożonej np. papierem do pieczenia), wstawić do nagrzanego do 190-200oC piekarnika (można z termoobiegiem) i piec około 1 godziny (czas uzależniony jest od wielkości udek). Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, by zarumienić jeszcze mocniej udka. Udka z kurczaka w chrupiącej panierce można przekręcić podczas pieczenia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto z dynią i jarmużem
Pęczotto z dynią i jarmużem

Pęczotto z dynią i jarmużem Danie bardzo zdrowe. Pęczotto z dynią i jarmużem to jesienna propozycja na wzmocnienie organizmu przed...

Zamknij