Pulpety rybne

Pulpety rybnePulpety rybne z suszonymi pomidorami

Dla mojego T., który nie przepada za rybą, danie okazało się być strzałem w dziesiątkę! Pulpety rybne bardzo Mu posmakowały, tak samo, jak i mi 🙂 Jestem przekonana, że takie małe kuleczki polubią tez dzieciaki 🙂

Pulpety rybne są proste do przygotowania, poza tym robi się je szybko.

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia
  • 200 g filetów z dorsza
  • kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • kilka gałązek pietruszki zielonej
  • kilka gałązek koperku
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny lub pół namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki)
  • sól
  • pieprz

Rybę (jeśli wcześniej była mrożona, rozmrozić w lodówce odpowiednio wcześniej wyjmując ja z zamrażalnika) wymyć, dokładnie osuszyć, pozbawić ości i skóry, pokroić na kawałki. Wrzucić do pojemnika malaksera wraz z suszonymi pomidorami, ziołami, przyprawami i bułką (moczoną kajzerkę wcześniej odcisnąć dokładnie z wody).

Całość zmiksować ale niezbyt długo, aby powstała masa nie była zbyt rozdrobniona. Z masy lepić pulpety rybne wielkości orzecha włoskiego/moreli.

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • kilka łyżek bułki tartej (ja użyłam mąkę pszenną pełnoziarnistą)

Na patelni rozgrzać olej. Pulpety rybne obtaczać w bułce tartej/mące i układać na gorącym oleju, po czym nieco zmniejszyć grzanie pod patelnią. Smażyć na złocisty kolor z każdej strony.

Rybne pulpety   Pulpeciki rybne

Jeśli smażymy partiami, najlepiej jest wymyć patelnię do kolejnej porcji pulpetów rybnych, gdyż mogą się przypalać na zużytym nieco oleju.

Pulpety rybne podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Ja zrobiłam do nich sos koperkowy na bazie śmietanki kremówki, który połączyłam z makaronem.

Składniki na sos koperkowy:

  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Śmietankę kremówkę wlać do garnuszka, zagotować, dodać do niego posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz. Zmniejszyć grzanie i gotować ok. 1-2 minut. Po tym czasie do garnka wrzucić ugotowany al dente makaron i dolać nieco wody z gotującego się makaronu (aby nieco rozrzedzić zgęstniały sos).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim Jedno z moich ulubionych dań - łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim! Zaraz obok...

Zamknij