Pęczak z dynią i rukolą
Pęczak z dynią i rukolą
Kaszę pęczak z dynią i rukolą zrobiłam na ciepło, na obiad. Zrobiłam tego bardzo dużo z myślą, że świetnie będzie to również smakowało na zimno. Nie myliłam się. Danie to można jeść zarówno na ciepło (z ciepłą kaszą i dynią), jak i po przestudzeniu. Dobrym pomysłem jest spakowanie sałatki do lunchboxa i zabranie ze sobą do pracy.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1/4 – 1/3 niedużej dyni Hokkaido
- 2 garście rukoli
- 2 plastry sera feta (lub sera koziego)
- garść suszonych pestek dyni lub orzechów włoskich
Dynię pozbawić nasion i skóry (odmiana Hokkaido ma miękką skórę więc przy tej można zostawić). Pokroić ją w kostkę o boku ok. 1 cm.
Dynię można upiec w piekarniku: pokrojoną wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek, wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180-190oC i piec ok. 30 minut.
Dynię można też ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody. Można ją też lekko podpiec na patelni (najlepiej grillowej) z niewielka ilością oliwy, dodając nieco wody, by dynia się poddusiła.
Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 3/4 szklanki wody).
Rukolę wymyć, odsączyć z wody. Ser feta pokroić w kostkę. Pestki dyni podprażyć krótko na suchej patelni.
Kaszę wymieszać lekko z rukolą, dynią, serem feta. Całość posypać pestkami dyni i polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiczku, potrząsając nim). Dressingiem polać pęczak z dynią i rukolą.
Zamiast dressingu można użyć zagęszczonego octu balsamicznego (sosu balsamicznego).
Smacznego!