Pęczak z burakami i szpinakiem
Pęczak z burakami i szpinakiem
Tak bardzo smakowało mi pęczotto z burakami, że postanowiłam lekko zmodyfikować przepis dodając szpinak. Pęczak z burakami i szpinakiem to danie obłędne, a przy tym niezwykle zdrowe. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy na ciepłą kolację.
Pęczak z burakami i szpinakiem to ponadto danie bardzo szybkie do przygotowania (o ile mamy wcześniej upieczonego lub ugotowanego buraka, ale te można już nawet gotowe kupić w sklepie w zamknięciu hermetycznym).
Gdy mamy dostęp do młodych, świeżych buraczków, to danie nabiera znacznie lepszego smaku!
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 1 ugotowany lub upieczony burak
- 3 spore garście szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotować 1 i 1/4 szklanki wody, lekko soląc ją. Na wrzątek wrzucić pęczak i gotować, aż płyn niemal w całości odparuje. Opcjonalnie do gotującej się kaszy można dodać ulubione zioła (np. rozmaryn).
Buraka (wcześniej upieczonego) pokroić w niewielką kostkę.
Szpinak dokładnie wypłukać, oderwać zbyt twarde jego końcówki.
Gdy z kaszy odparuje większość wody (całość powinna być jeszcze lekko płynna), wrzucić do niej pokrojonego buraka oraz liście szpinaku, całość wymieszać. Dodać nieco pieprzu i soli oraz sok z cytryny. Wymieszać, i gdy tylko liście szpinaku zwiędną, danie przełożyć na talerze.
Całość można posypać startym parmezanem.
Smacznego!