Pasztet rybny
Pasztet rybny z soczewicą i kaszą jaglaną
Po udanym debiucie na pasztet z soczewicy, przyszła pora na pasztet rybny.
Pasztet rybny świetnie nadaje się do kanapek, a robi się go bardzo szybko. Danie jest bardzo zdrowe i przede wszystkim wiemy, co kryje się w tym pasztecie 😉
Składniki:
- 3 filety białej ryby (np. dorsza)
- 2 marchewki
- malutki kawałeczek korzenia selera
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- garść zielonego groszku (opcjonalnie)
- 1/2 małej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kminku w proszku
- po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej i słodkiej
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Soczewicę i kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.
Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać.
Z ryby wyjąć ości, zdjąć skórę, dokładnie wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w niewielką kostkę.
W sporym garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej przeciśnięty ząbek czosnku i posiekaną drobno cebulkę. Dodać również kminek i paprykę. Po chwili dodać starte warzywa, całość dusić ok. 2 minut, mieszając. Wsypać soczewicę i kaszę jaglaną, wymieszać i poddusić kolejne 2 minuty, po czym wlać ok. 1,5 szklanki wrzącej wody (lub bulionu), zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić całość ok. 15 minut.
Do dania wrzucić posiekaną rybę i dusić kolejnych ok. 10 minut aż wchłonięty zostanie niemal cały płyn, a danie wyraźnie zgęstnieje.
Do całości dodać sok z cytryny, koperek, majeranek oraz sól i pieprz i całość zblendować (najlepiej w malakserze).
Jajko roztrzepać i wlać do pozostałych składników, szybko mieszając całość. Do dania można dodać ugotowany osobny groszek, dodajemy go na tym etapie, mieszając jedynie z całością, wtedy po przekrojeniu będą widoczne ziarna groszku.
Całość wlać do małej formy keksówki lub kokilek wcześniej wysmarowanych masłem.
Pasztet rybny wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Pasztet rybny przechowywać w lodówce pod przykryciem przez kilka dni.
Smacznego!