Pasta z brokułów i jajek
Pasta z brokułów i jajek
Świetna pasta z brokułów i jajek do kanapek. Idealnie nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie, czy nawet do posmarowania krakersów na przyjęcia (mini kanapeczki).
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 2 jajka
- 1 malutki ząbek czosnku
- 1 łyżka miękkiego masła
- sól
- pieprz
Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo.
Do pojemnika malaksera wrzucić lekko ciepłe jeszcze podzielone różyczki brokuła, lekko ciepłe, obrane i pokrojone na mniejsze cząstki jajka, czosnek, masło i przyprawy. Całość zblendować na gładką pastę. W razie potrzeby dodając więcej przypraw.
Opcjonalnie do pasty z brokułów i jajek można dodać łyżkę gęstego jogurtu greckiego, ja pominęłam go.
Pastę z brokułów i jajek przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smacznego!