Paluszki rybne
Paluszki rybne domowe
Domowe paluszki rybne w panierce to pomysł na obiad, w którym mamy połączone to co zdrowe i to co smaczne. Grillowana ryba lub ryba pieczona nie każdemu może smakować, ale ryba w panierce to już co innego. W gotowych paluszkach rybnych znajdziemy wiele składników, które tam się znaleźć w ogóle nie powinny! W sklepie widziałam nawet takie paluszki rybne, w których zwartość ryby jest poniżej 30% (o zgrozo!), takich wystrzegajcie się! Tym bardziej, że przygotowanie domowych paluszków rybnych jest tak proste i dużo tańsze niż kupno gotowców!
Polecam Wam świetny przepis na paluszki rybne, gdzie dominuje właśnie ryba, czyli to co najzdrowsze. Ale żeby nie było do końca aż tak zdrowo, paluszki rybne smażyłam na oleju, by panierka była chrupiąca 😉
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz/pieprz cytrynowy
Filety rybne wypłukać pod bieżącą wodą, jeśli znajdziecie ości – usunąć je delikatnie. Filety dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w paski, wielkości takiej, jakie paluszki rybne chcecie osiągnąć (ja kroiłam moje filety pod skosem). Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym (jeśli używacie czarnego pieprzu, proponuję lekko skropić rybę sokiem z cytryny, lub np. zetrzeć na nią nieco skórki z cytryny).
Każdy kawałek ryby panierować po kolei: w mące, w jajku a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej (np. rzepakowy) i na rozgrzanym układać paluszki rybne. Smażyć je z każdej strony do osiągnięcia złotego koloru.
Paluszki rybne odsączać z nadmiaru tłuszczu układając je po usmażeniu na ręczniku papierowym. Dzięki temu nie będą takie tłuste.
Paluszki rybne podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Dla wielbicieli mięsa polecam wersję z kurczaka (kurczak a’la KFC).
Smacznego!