Ogórki małosolne
Ogórki małosolne – przepis rodzinny z dziada pradziada 🙂
Najwspanialsza rzecz z ogórków, jaką można było wymyślić! Moje ulubione, wspaniałe, pyszne ogóreczki małosolne, których pochłaniam kilogramy latem! Czy do kanapek, czy do surówek do obiadu, czy same jako przekąska – każdy pomysł jest dobry, by zjeść ogórka małosolnego 🙂
Ogórki składają się w 96% z wody. Nie zawierają zbyt wielu witamin i minerałów, ale są bardzo niskokaloryczne i mają działanie odchudzające! Pomagają spalać kalorie i usuwać wodę z organizmu (o ile ich nie solimy). Poza tym mają świetne zastosowanie w kosmetyce – maseczki z ogórków są kobietom doskonale znane, bo która z nas nie wie, że od ogórków się pięknieje?! 😉
Składniki:
- ok. 1 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 1 czubata łyżka soli
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 gałązki kopru włoskiego
- kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
- kilka liści z drzewa wiśni (opcjonalnie)
Ogórki dokładnie wyszorować. Wodę zagotować i posolić. Ząbki czosnku obrać, koper i liście wiśni wypłukać, chrzan obrać, wypłukać. Na dno dość sporego słoika (ok. 2,5 l) włożyć koper, liście wiśni, chrzan i kilka ząbków czosnku (można go drobniej posiekać). Ja preferuję na dno wyłożyć połowę tych składników, a drugą połowę – na pierwszą warstwę wyłożonych ogórków. Układać ogórki pionowo, podtrzymując je dłonią, jeden obok drugiego, dość ciasno, od dołu do samej góry. Na górę wrzucić pozostałe kawałki czosnku. Ogórki zalać gorącą wodą z solą, przykryć i odstawić (temperatura pokojowa). Zasadą jest, że na każdy litr wody, wsypujemy czubatą sporą łyżkę soli. Jeśli potrzeba dolać większej ilości wody – należy ją dosolić odpowiednią ilością soli.
Dla mnie ogórki małosolne najlepsze są już na drugi dzień, a im dłużej stoją w słoiku, tym są bardziej kwaśne, ukiszone.
Smacznego!