Naleśniki z awokado i twarogiem
Razowe naleśniki z awokado i twarogiem
Przepis ten to pomysł na obiad lub jako przekąska. Jeśli zwiniemy naleśniki z awokado w ciasne rulony, pokroimy w mniejsze kawałki i zepniemy np. wykałaczką – mamy świetne małe ruloniki z naleśnika z awokado. Jeśli podamy to po prostu w zwiniętym naleśniku – mamy danie obiadowe. Ja naleśniki z awokado i twarogiem przygotowałam na obiad. Danie było przepyszne. Czuć było świeżość, dzięki świeżym listkom mięty, delikatne awokado wspaniale rozpływał o się w ustach, a pestki chrupały z każdym kęsem… Niebo w gębie 🙂
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej razowej (można użyć zwykłej mąki pszennej, ale razowa jest zdrowsza)
- 200 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- szczypta soli
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć na nieprzywierającej patelni cienkie naleśniki (do ciasta można dodać łyżkę oleju, by naleśniki nie przywierały do patelni, lub przed każdym naleśnikiem wlewać na patelnię odrobinkę oleju).
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
- sól
- pieprz
Orzeszki (słonecznik) uprażyć na suchej patelni do zbrązowienia (uwaga – orzeszki szybko się palą!).
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić w małą kostkę. Skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą. Miętę drobno posiekać i dodać do awokado.
Twaróg pokruszyć.
Na każdego naleśnika układać awokado, posypać pokruszonym twarogiem, orzeszkami, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwijać dowolnie: albo w rulon, albo w kopertkę.
Opcjonalnie do naleśników z awokado można dodać śmietanę.
Smacznego!