Murzynek z wiśniami i porzeczkami
Murzynek z wiśniami i czarnymi porzeczkami
Prosty do przygotowania, a jakże wspaniały w smaku murzynek z wiśniami i czarnymi porzeczkami. Idealne ciasto na pochmurne letnie popołudnia do kawy czy herbaty.
Zamiast czarnej porzeczki można dać tylko wiśnie. Murzynek będzie też dobry z malinami.
Murzynek z wiśniami wyjdzie zarówno ze świeżych jak i mrożonych owoców. Mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku (sok można dolać do ciasta przed dodaniem mąki).
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g wiśni
- 100 g czarnej porzeczki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło umieścić w rondlu razem z cukrem. Podgrzać, roztopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę, zdjąć z ognia i rozpuścić. Masę czekoladową wystudzić, odlewając pół szklanki na polewę.
Do przestudzonej masy dodać 3 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę, nie wyrzucać ich). Wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (najlepiej partiami), dokładnie wymieszać. Można mikserem na wolnych obrotach.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej, delikatnie i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej (spód) papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm).
Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną i ułożyć na wierzchu ciasta. Część można powciskać nieco w murzynka.
Murzynek z wiśniami i porzeczkami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 40 minut.
Ponadto:
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić i wymieszać z wcześniej odlaną mieszanką czekoladową. Przestudzoną polewę wylać na murzynka.
Smacznego!