Muffinki z jabłkami

muffinki z jabłkami i cynamonemMuffinki z jabłkami i cynamonem

Pyszne, wilgotne, idealnie słodkie, najsmaczniejsze w porze jesienno-zimowej i wczesną wiosną, gdy mamy dostęp do dobrych polskich jabłek, muffinki z jabłkami.

Muffinki z jabłkami są bardzo szybkie i proste do zrobienia, a z uwagi na soczyste jabłka – długo zachowują świeżość.

Składniki na 12 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej (można zastąpić również pszenną)
  • 3/4 szklanki cukru (trzcinowy, ciemny muscovado lub zwykły)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (zamiast mleka można dodać jogurt naturalny)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
  • garść orzechów włoskich, migdałów (opcjonalnie)

muffinki z jabłkamiJabłka wymyć, obrać, pokroić w kostkę (ok. 1,5-2 cm), obsypać 1 łyżeczką cynamonu, wymieszać i odstawić.

Do miski przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać je z cukrem (zostawić 2 łyżeczki na posypkę).

W drugiej misce rozbełtać widelcem składniki mokre: jajka, olej, mleko.

Suche składniki przesypać do mokrych i wszystko razem wymieszać (niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników). Wsypać pokrojone jabłka, wymieszać.

Ciasto nakładać do foremek na muffinki wypełnionych papilotkami (z przepisu wyjdzie ok. 12 sztuk).

Łyżeczkę cynamonu wymieszać z odłożonym cukrem i mieszanką posypać wierzch muffinków z jabłkami. Zamiast tej mieszanki można użyć np. posiekanych migdałów lub orzechów włoskich – bardzo fajnie komponują się z jabłkami i cynamonem.

Muffinki z jabłkami wstawić do nagrzanego do 190-200oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Chwilę wystudzić przy otwartym piekarniku, po czym przełożyć na kratkę i tam studzić.

Zapraszam do korzystania z pozostałych przepisów na muffinki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sernik gotowany
Sernik gotowany

Sernik gotowany Jest to najlepszy sernik gotowany, jaki kiedykolwiek robiłam. Robię go dość często, bo uwielbiam jego smak. Sernik gotowany...

Zamknij