Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkoweMuffinki marchewkowe z orzechami włoskimi i żurawiną

Zaraz obok ciasta marchewkowego, muffinki marchewkowe to mój ulubiony wypiek z wykorzystaniem marchewki. Są one zdrowe, a i tak dzieciaki je kochają. Marchewka jest w nich w ogóle nie wyczuwalna, a nadaje muffinkom piękny kolor i niesamowitą świeżość. Są one świeże nawet 3 dni po zrobieniu (o ile wytrzymają u Was tak długo niezjedzone!).

Są dobrym dodatkiem do porannej kawy lub popołudniowej herbatki. Idealne do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej (można wymieszać z mąką pszenną razową lub pełnoziarnistą)
  • 1 niepełna szklanka cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,45 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek

Marchewkowe muffinkiMarchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o sporych oczkach.

W jednej misce jajka roztrzepać z olejem.

W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.

Wszystkie suche składniki przesypać do jajek z olejem i wymieszać (można łyżką lub krótko mikserem – tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać marchewkę i jabłko, wymieszać.

Do masy na muffinki marchewkowe dodać orzechy i żurawinę (rodzynki), wymieszać.

Ciasto nakładać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, wyjdzie ok. 12 sztuk muffinków marchewkowych.

Babeczki marchewkowe   Marchewkowe babeczki

Muffinki marchewkowe wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec je ok. 25 minut. Muffinki marchewkowe wystudzić kilka minut w foremkach, po czym dostudzić przełożone na kratkę.

Muffinki marchewkowe dobrze smakują posmarowane serkiem śmietankowym lub z lukrem pomarańczowym.

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku pomarańczowego

Cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodać więcej cukru, gdy lukier pomarańczowy wyjdzie za rzadki, więcej soku – gdy za gęsty.

Muffinki marchewkowe polać lukrem pomarańczowym i ozdobić skórką kandyzowaną pomarańczową.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z brokułami i jajkiem
Sałatka z brokułami i jajkiem

Sałatka z brokułami i jajkiem w sosie czosnkowym Kolejny pomysł na wykorzystanie jakże zdrowych i często niedocenianych brokułów - sałatka...

Zamknij