Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi i żurawiną
Zaraz obok ciasta marchewkowego, muffinki marchewkowe to mój ulubiony wypiek z wykorzystaniem marchewki. Są one zdrowe, a i tak dzieciaki je kochają. Marchewka jest w nich w ogóle nie wyczuwalna, a nadaje muffinkom piękny kolor i niesamowitą świeżość. Są one świeże nawet 3 dni po zrobieniu (o ile wytrzymają u Was tak długo niezjedzone!).
Są dobrym dodatkiem do porannej kawy lub popołudniowej herbatki. Idealne do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 1,5 szklanki maki pszennej (można wymieszać z mąką pszenną razową lub pełnoziarnistą)
- 1 niepełna szklanka cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,45 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 0,75 szklanki oleju
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o sporych oczkach.
W jednej misce jajka roztrzepać z olejem.
W drugiej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
Wszystkie suche składniki przesypać do jajek z olejem i wymieszać (można łyżką lub krótko mikserem – tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać marchewkę i jabłko, wymieszać.
Do masy na muffinki marchewkowe dodać orzechy i żurawinę (rodzynki), wymieszać.
Ciasto nakładać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, wyjdzie ok. 12 sztuk muffinków marchewkowych.
Muffinki marchewkowe wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec je ok. 25 minut. Muffinki marchewkowe wystudzić kilka minut w foremkach, po czym dostudzić przełożone na kratkę.
Muffinki marchewkowe dobrze smakują posmarowane serkiem śmietankowym lub z lukrem pomarańczowym.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku pomarańczowego
Cukier puder wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodać więcej cukru, gdy lukier pomarańczowy wyjdzie za rzadki, więcej soku – gdy za gęsty.
Muffinki marchewkowe polać lukrem pomarańczowym i ozdobić skórką kandyzowaną pomarańczową.
Smacznego!