Migdały w karmelu
Prażone migdały w karmelu
Świetny sposób na szybką, słodką przekąskę. Trochę zdrowia, bo przecież migdały są bardzo zdrowe, i trochę słodyczy.
Te owoce migdałowca potrafią szybko i na długo zaspokoić głód, dlatego dla osób na diecie i dbających o sylwetkę są wskazane. Ponadto zawierają dużo wapnia (budulca kości, zębów), magnezu (wskazany dla osób pracujących fizycznie lub będących w stresie), cynku (do funkcjonowania układu rozrodczego i wzmacniającego paznokcie i skórę). Co więcej? Dostarczają dużo witamin, wzmacniają system odpornościowy (ważne przy częstych przeziębieniach), obniżają cholesterol, zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu, itd.
Oczywiście dodatek cukru do nich to lekka rozpusta, ale czasem warto się o to pokusić, bo migdały w karmelu smakują zdecydowanie inaczej (nie powiem, że lepiej), niż zwykłe migdały.
- 100 g migdałów w skorupce
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki brązowego cukru (można śmiało zastąpić białym)
Migdały uprażyć na suchej, gorącej patelni, zdjąć je z niej. Na tą samą patelnię wsypać oba cukry (waniliowy można pominąć i użyć zwykłego) i poczekać do jego rozpuszczenia. Wsypać do niego migdały i szybko wymieszać, aby kamel pokrył wszystkie.
Migdały w karmelu szybko wyłożyć na papier do pieczenia oddzielając lekko od siebie i ostudzić zanim się je spróbuje – są bardzo gorące.
Smacznego!