Jabłka pieczone z malinami i migdałami
Jabłka pieczone z malinami, migdałami i miodem
Świetny pomysł na zdrowy podwieczorek w jesienne, pochmurne dni. Jabłka pieczone z malinami, dodatkiem zmielonych migdałów, płatków owsianych i miodu.
Składniki:
- 4 jabłka odmiany kwaśnej (np. Szara Reneta)
- spora garść malin (świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki miodu
Jabłka wymyć, odkroić górną część i wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne.
Migdały i płatki owsiane umieścić w pojemniku malaksera i zmiksować na „proszek”.
Do każdego jabłka wsypać płatki owsiane z migdałami, na to ułożyć maliny, a na wierzch miód. Przykryć „czapeczką” jabłka.
Jabłka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut.
Jabłka pieczone z malinami najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!