Jabłka pieczone z malinami i migdałami

Jabłka pieczone z malinami i migdałamiJabłka pieczone z malinami, migdałami i miodem

Świetny pomysł na zdrowy podwieczorek w jesienne, pochmurne dni. Jabłka pieczone z malinami, dodatkiem zmielonych migdałów, płatków owsianych i miodu.

Składniki:

  • 4 jabłka odmiany kwaśnej (np. Szara Reneta)
  • spora garść malin (świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki miodu

Jabłka wymyć, odkroić górną część i wydrążyć łyżeczką gniazdo nasienne.

Migdały i płatki owsiane umieścić w pojemniku malaksera i zmiksować na „proszek”.

Do każdego jabłka wsypać płatki owsiane z migdałami, na to ułożyć maliny, a na wierzch miód. Przykryć „czapeczką” jabłka.

Jabłka pieczone

Jabłka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut.

Jabłka pieczone z malinami najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciasto marchewkowe z miodem
Ciasto marchewkowe z miodem

Ciasto marchewkowe z miodem, daktylami i orzechami Ciasto marchewkowe z miodem, z lekką nutą pomarańczy i imbiru, z dodatkiem chrupiących...

Zamknij