Makaron ze szparagami i łososiem
Makaron ze szparagami i łososiem pieczonym
Zarówno szparagi, jak i łosoś to bogactwo wielu witamin i minerałów. W połączeniu z makaronem stanowią świetne trio.
Makaron ze szparagami i łososiem to zdrowy i smaczny obiad. Wbrew pozorom nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest powalający 🙂
- ok. 150 g ulubionego makaronu
- 6 zielonych szparagów
- 100-150 g fileta z łososia
- świeży tymianek
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina szafranu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Łososia wymyć, osuszyć, wyjąć z niego ości, natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ok. 2 łyżki). Szparagi wymyć, oderwać zdrewniałe końcówki, lekko obrać dolne części i zalać je sosem sojowym wymieszanym z 2 łyżkami soku z cytryny, odrobiną soli. Szparagi natrzeć sosem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Łososia i szparagi wstawić do nagrzanego do ok. 170-180oC i piec ok. 15-20 minut (w zależności od grubości fileta z łososia). Szparagi mogą być gotowe szybciej, więc wyjąć je wcześniej (powinny być nadal lekko chrupiące, niezbyt miękkie).
Łososia można również usmażyć na patelni (np. grillowej) – wtedy najlepiej smażyć najpierw na skórze, później na chwilę przerzucić na drugą stronę. Szparagi natomiast można obgotować w osolonej wodzie. W jeszcze zdrowszej wersji – oba produkty można ugotować na parze 😉
Upieczonego łososia podzielić na mniejsze części, a szparagi pokroić na ok. 3-4 cm kawałki.
Ugotować al dente makaron w osolonej wodzie, odlać z niego ok. 1/4 szklanki wody, w której rozpuścić szafran, odcedzić i wrzucić go z powrotem do garnka, do którego dorzucić przygotowane szparagi i łososia. Do całości wlać wodę z ugotowanego makaronu z szafranem oraz śmietankę kremówkę. Podgrzać, aby sos nieco zgęstniał.
Makaron ze szparagami i łososiem doprawić ewentualnie do smaku i dodać listki świeżego tymianku.
Makaron ze szparagami i łososiem wykładać na talerze i od razu podawać.
Smacznego!