Makaron z szynką i groszkiem

makaron z szynką i groszkiemMakaron z szynką i groszkiem zielonym

Danie bardzo proste i szybkie do wykonania. Do niego najlepsza jest szynka parmeńska lub inna długodojrzewająca. Mnie osobiście to danie najlepiej smakuje z makaronem tagliatelle, ale możecie też użyć innego, np. penne lub farfalle. Groszek z kolei polecam mrożony, jest bardziej twardawy i ma zdecydowanie ładniejszy, intensywniejszy kolor niż groszek konserwowy.

W poniższym przepisie użyłam śmietanki kremówki, ale również można ją zastąpić gęstą śmietaną. Wtedy sos będzie bardziej kremowy, śmietanowy.

Składniki na 2 porcje:

  • 160-180 g makaronu
  • kilka plastrów szynki
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 2-3 łyżki masła
  • ok. pół szklanki śmietanki (12% lub kremówki)
  • 3 łyżki startego parmezanu

makaron z szynką i groszkiem zielonymCebulę i czosnek obrać. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić go. W tym samym czasie na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę lub paski szynkę, wrzucić groszek, wlać ok. 1/4 szklanki wody i chwilę poddusić wszystko razem. Dodać śmietankę (jeśli dodajecie rzadką, przed wrzuceniem makaronu należy nieco zredukować) i odcedzony makaron i chwilę razem podgrzać, mieszając.

Makaron z szynką i groszkiem wyjąć na głębokie talerze, posypać startym parmezanem, podawać gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Beza Pavlova
Beza Pavlova

Beza Pavlova - Królowa wśród bez! Uwaga - zmieniony, udoskonalony przepis (czas pieczenia). Gdy zostają mi białka z pieczenia innych...

Zamknij