Makaron z surimi
Makaron z surimi
Do tej pory paluszki krabowe jadałam na zimno, z reguły w sałatce z surimi. Chciałam jednak sprawdzić, jak paluszki krabowe zachowują się na ciepło i zrobiłam makaron z surimi. Danie było bardzo smaczne, delikatne, z nutą świeżości.
Makaron z surimi robi się ekspresowo. Jest to bardzo szybkie i proste danie, z którym każdy sobie poradzi. Jak dla mnie za mało w nim jednak ryby 😉 mimo dobrej jakości paluszkom krabowym.
- 180 g ulubionego makaronu
- 100 g paluszków krabowych dobrej jakości
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2-3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, w międzyczasie przygotować sos. Paluszki krabowe pokroić w mniejsze kawałki (mniej więcej centymetrowe), koperek i szczypiorek drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone surimi. Chwilę podsmażyć, po czym wlać śmietankę kremówkę. Zamiast śmietanki kremówki można użyć gęstej śmietany i dolać do sosu nieco wody z gotującego się makaronu.
Ugotowany i odcedzony (bez przelewania) makaron dorzucić na patelnię z paluszkami krabowymi, dodać posiekany koperek i szczypiorek. Makaron z surimi doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerze, podawać gorące.
Smacznego!