Makaron z dynią i szynką parmeńską

Makaron z dynią i szynką parmeńskąMakaron z dynią i szynką parmeńską

Pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem dyni – królowej jesieni 🙂 Makaron z dynią i szynką parmeńską posmakuje nie tylko zwolennikom dyni. Zamiast szynki parmeńskiej można użyć nietłustego boczku wędzonego. Z dyni polecam odmianę Hokkaido, która podczas gotowania tworzy gęsty, aksamitny sos.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 150 g makaronu (u mnie pappardelle)
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 100-150 g dyni
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 cebulki
  • 200 ml mleka
  • 2-3 łyżki startego sera parmezan
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w niewielką kosteczkę.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlewając ok. 1/2 szklanki wody.

Szybkę parmeńską pokroić w paski. Zarumienić na patelni przez kilka minut. Zdjąć z patelni.

Makaron z dynią, szynką parmeńskąNa tej samej patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę, chwilę poddusić, dodać dynię i rozmaryn oraz przyprawy, smażyć kilka chwil do zarumienienia, po czym wlać połowę mleka, dusić, a gdy mleko wyparuje, wlać pozostałą cześć mleka. Dynia będzie miękła, a płyn będzie zamieniał się w gęsty sos. Po ok. 10 minutach, gdy dynia będzie miękka, dodać ugotowany makaron i odlaną wodę (gdy sos jest rzadki, nie wlewać za dużo wody), a także podsmażoną szynkę parmeńską. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze, oprószyć startym parmezanem, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
szparagi w boczku
Szparagi w boczku

Grillowane szparagi w boczku Szparagi od setek lat uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Obecna nauka tego nie potwierdza,...

Zamknij