Makaron z szynką parmeńską i orzechami
Makaron z szynką parmeńską i orzechami
Coś prostego, coś szybkiego, coś smacznego. Taki właśnie jest makaron z szynką parmeńską i orzechami. Całość w delikatnym kremowym sosie śmietankowym, z dodatkiem wyrazistej bazylii.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 g makaronu (u mnie pappardelle)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 2 łyżki oliwy
- listki świeżej bazylii
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W trakcie gotowania się makaronu, odlać z niego z pół szklanki wody, aby w razie potrzeby rozrzedzić sos.
Szynkę parmeńską pokroić w paseczki.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i szynkę parmeńską. Smażyć ok. 2 minut do zarumienienia się szynki, po czym dodać orzechy, posiekaną bazylię i świeżo mielony pieprz, smażyć kolejną minutę. Wlać śmietankę kremówkę, zagotować i trzymać na małym ogniu.
Makaron odlać i od razu wrzucić na patelnię, wlewając też ok. 1/5 szklanki wody z gotującego się makaronu. Całość wymieszać, ciągle podgrzewając. Gdy sos obtoczy makaron i stanie się kremowy, danie wyłożyć na talerze.
Makaron z szynką parmeńską i orzechami posypać startym parmezanem, udekorować świeżą bazylią, podawać od razu.
Smacznego!