Makaron z szynką parmeńską i orzechami

Makaron z szynką parmeńską i orzechamiMakaron z szynką parmeńską i orzechami

Coś prostego, coś szybkiego, coś smacznego. Taki właśnie jest makaron z szynką parmeńską i orzechami. Całość w delikatnym kremowym sosie śmietankowym, z dodatkiem wyrazistej bazylii.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 g makaronu (u mnie pappardelle)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki oliwy
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W trakcie gotowania się makaronu, odlać z niego z pół szklanki wody, aby w razie potrzeby rozrzedzić sos.

Szynkę parmeńską pokroić w paseczki.

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i szynkę parmeńską. Smażyć ok. 2 minut do zarumienienia się szynki, po czym dodać orzechy, posiekaną bazylię i świeżo mielony pieprz, smażyć kolejną minutę. Wlać śmietankę kremówkę, zagotować i trzymać na małym ogniu.Makaron z szynką parmeńską, orzechami

Makaron odlać i od razu wrzucić na patelnię, wlewając też ok. 1/5 szklanki wody z gotującego się makaronu. Całość wymieszać, ciągle podgrzewając. Gdy sos obtoczy makaron i stanie się kremowy, danie wyłożyć na talerze.

Makaron z szynką parmeńską i orzechami posypać startym parmezanem, udekorować świeżą bazylią, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i soczewicą
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i soczewicą Gdy zrobiłam ten obiad był "i wilk syty i owca cala" ;) (czyli...

Zamknij