Makaron z dynią i szynką parmeńską
Makaron z dynią i szynką parmeńską
Pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem dyni – królowej jesieni 🙂 Makaron z dynią i szynką parmeńską posmakuje nie tylko zwolennikom dyni. Zamiast szynki parmeńskiej można użyć nietłustego boczku wędzonego. Z dyni polecam odmianę Hokkaido, która podczas gotowania tworzy gęsty, aksamitny sos.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 150 g makaronu (u mnie pappardelle)
- 80 g szynki parmeńskiej
- 100-150 g dyni
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 1/2 cebulki
- 200 ml mleka
- 2-3 łyżki startego sera parmezan
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w niewielką kosteczkę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlewając ok. 1/2 szklanki wody.
Szybkę parmeńską pokroić w paski. Zarumienić na patelni przez kilka minut. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę, chwilę poddusić, dodać dynię i rozmaryn oraz przyprawy, smażyć kilka chwil do zarumienienia, po czym wlać połowę mleka, dusić, a gdy mleko wyparuje, wlać pozostałą cześć mleka. Dynia będzie miękła, a płyn będzie zamieniał się w gęsty sos. Po ok. 10 minutach, gdy dynia będzie miękka, dodać ugotowany makaron i odlaną wodę (gdy sos jest rzadki, nie wlewać za dużo wody), a także podsmażoną szynkę parmeńską. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze, oprószyć startym parmezanem, podawać od razu.
Smacznego!