Makaron z dynią
Makaron z dynią
Danie bardzo szybkie, bardzo smaczne, pożywne, proste w wykonaniu. Zrobiłam je, gdy nie miałam za wiele czasu, by sporządzić risotto z dynią, które tak bardzo mi ostatnio smakowało.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 300-400 g dyni
- cebulka dymka
- 1/2-3/4 szklanki śmietany 12% lub 18% (zamiast gęstej śmietany można użyć śmietanki kremówki)
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. W tym czasie dynię obrać, pozbyć się pestek i pokroić ją w kostkę (ok. 1 cm). Cebulę drobno posiekać. W rondlu lub na głębokiej patelni roztopić masło. Wrzucić posiekaną cebulkę, a po chwili kawałki dyni. Razem dusić wszystko, uważać, aby się nie przypaliło. Można podlać nieco wody gorącej (np. z gotowanego makaronu). Po ok. 5-8 minutach, gdy dynia będzie lekko miękka, dodać śmietanę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Sos powinien być dość gęsty, ale jeśli zbyt zgęstnieje, można podlać nieco wody z gotującego się makaronu. Makaron odlać i bez przepłukiwania wrzucić na patelnię z dynią, wymieszać, aby połączył się makaron z dynią i sosem. Wsypać starty ser parmezan, wymieszać i od razu wykładać na talerze.
Makaron z dynią podawać od razu po przygotowaniu, można ozdobić natką pietruszki, startym parmezanem.
Smacznego!