Makaron z anchois i pomidorami

Makaron z anchoisMakaron z anchois i pomidorkami cherry

Bardzo szybki do przygotowania obiad lub ciepła kolacja. Makaron z anchois, z dodatkiem czosnku, parmezanu i pomidorków koktajlowych robi się ekspresowo. Zajmuje jedynie tyle czasu, ile ugotowanie makaronu 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 g makaronu (u mnie razowe penne)
  • 5 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 8 pomidorków cherry
  • kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.

Anchois i papryczkę chilli bardzo drobno posiekać. Ząbek czosnku pokroić w drobniutką kosteczkę, którą następnie rozetrzeć brzegiem noża na desce do krojenia. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek, anchois i chilli. Smażyć ok. 2-3 minut, po czym przerzucić ugotowany, odcedzony (bez przepłukiwania zimną wodą!) makaron, a także natkę pietruszki i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Wszystko razem wymieszać, podgrzewając.

Makaron z anchois wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pancakes z mascarpone i owocami
Pancakes

Pancakes z mascarpone i owocami Pancakes to tradycyjne amerykańskie naleśniki. Są one jednak nieco grubsze, niż nasze polskie. Amerykanie jedzą...

Zamknij