Makaron z anchois i pomidorami
Makaron z anchois i pomidorkami cherry
Bardzo szybki do przygotowania obiad lub ciepła kolacja. Makaron z anchois, z dodatkiem czosnku, parmezanu i pomidorków koktajlowych robi się ekspresowo. Zajmuje jedynie tyle czasu, ile ugotowanie makaronu 🙂
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 g makaronu (u mnie razowe penne)
- 5 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- ok. 8 pomidorków cherry
- kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Anchois i papryczkę chilli bardzo drobno posiekać. Ząbek czosnku pokroić w drobniutką kosteczkę, którą następnie rozetrzeć brzegiem noża na desce do krojenia. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek, anchois i chilli. Smażyć ok. 2-3 minut, po czym przerzucić ugotowany, odcedzony (bez przepłukiwania zimną wodą!) makaron, a także natkę pietruszki i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Wszystko razem wymieszać, podgrzewając.
Makaron z anchois wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem, podawać od razu.
Smacznego!