Tort czekoladowy

tort czekoladowyTort czekoladowy z masą czekoladową i truskawkami

Ten tort czekoladowy jest idealny dla wielbicieli czekolady! Mimo, iż wykonany jest z czekolady gorzkiej, to smak jest tak zrównoważony, że nawet ci, którzy gustują w mlecznej czekoladzie, polubią go. Mocno czekoladowe blaty biszkoptowe przełożone mocno czekoladową masą, a do tego lekko kwaskowe truskawki – niebo w gębie to mało powiedziane. tort czekoladowy z masą czekoladową

Tort czekoladowy jest jednym z lepszych, jakie kiedykolwiek spożywałam. Jego wykonanie nie jest też zbyt pracochłonne i co ważne – spokojnie można (a nawet powinno się) przyrządzić go dzień przed podaniem. Ja go przyrządziłam na swoje ostatnie imieniny i było to coś, na co faktycznie miałam ogromną ochotę.

Od razu uprzedzę, że na jednym kawałku tego tortu czekoladowego się nigdy nie kończy (no chyba, że jest sporych rozmiarów).

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao

Żółtka utrzeć (lub zmiksować) z połową cukru na gładką, jasną masę. W oddzielnej misce połączyć ze sobą obie mąki i kakao (najlepiej wszystko przesiać przez sito). W trzeciej misce (największej) ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko ze sobą wymieszać. Powoli dodawać przesiane mąki z kakao co chwilę delikatnie mieszając.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i wysypać bułką tartą), wierzch wyrównać. Biszkopt czekoladowy wstawić do nagrzanego do 170-180oC piekarnika (opcja: góra-dół) i piec ok. 35 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Dopiero, gdy biszkopt całkowicie wystygnie, wyjąć go z tortownicy i przekroić na 3 blaty.

biszkopt czekoladowy   czekoladowy biszkopt

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie; np. rum)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać, wystudzić.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko wystudzić. Do schłodzonej (ale nie zupełnie zimnej) dodać serek mascarpone i dokładnie razem wymieszać. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder (nie ubijać za długo, aby się nie zważyła). Do ubitej śmietanki dodać mascarpone z czekoladą i delikatnie razem wymieszać. Całość schłodzić w lodówce. czekoladowy tort z truskawkami

Ponadto:

  • 500-600 g truskawek (mrożone należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody)
  • 40 g czekolady gorzkiej do dekoracji

Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć na paterę (można do tortownicy z zamkniętą obręczą, aby całość równo się ułożyła). Blat nasączyć ponczem (1/3 całości). Na nasączonym blacie ułożyć połowę pokrojonych w plasterki truskawek, a na to 1/3 całej masy czekoladowej. Wyrównać górę. Na to nałożyć kolejny blat, nasączyć, na niego wyłożyć truskawki i mus. Ostatnim blatem przykryć tort, również go nasączyć. Ostatnią część masy rozprowadzić tak, aby pokryła ona górę i brzegi tortu (można to zrobić dopiero po jego schłodzeniu).

Tort wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin. Najlepiej jest przygotować tort czekoladowy dzień wcześniej.

czekoladowy tortCzęść gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i obsypać wiórkami tort na około. Aby uzyskać czekoladowe zawijasy, jak na zdjęciu, należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie na równą i prostą powierzchnię wylać czekoladę i rozprowadzić ją szpatułką jak najcieniej. Schłodzić, ale jedynie do momentu zastygnięcia czekolady. Następnie ostrym i prostym (od strony krojenia) nożem zeskrobywać czekoladę. Powinna ona się sama rolować.

Tort czekoladowy udekorować, podawać schłodzony i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem zielonym Danie bardzo proste i szybkie do wykonania. Do niego najlepsza jest szynka parmeńska lub...

Zamknij