Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Jedno z moich ulubionych dań – łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim! Zaraz obok kieszonek ze szpinakiem! Choć przyznam, że to smakuje mi o wiele bardziej! Mocno chrupiące ciasto francuskie, bardzo soczysty i bardzo zdrowy filet z łososia na liściach dobrze doprawionego i również zdrowego szpinaku! Całość z dodatkiem sosu czosnkowego! Genialne! Dla mnie numer jeden!
- płat ciasta francuskiego (gotowe)
- filet z łososia (ok. 500-600 g)
- 300 g szpinaku – liści (świeży lub mrożony)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 plastry sera feta lub sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- garść płatków migdałów (opcjonalnie)
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz cytrynowy
- sól
- pieprz
Filety z łososia (podzielić na 4 części) wymyć, osuszyć, usunąć skórę i ewentualne ości, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, ostawić.
Na patelni roztopić masło, dodać szpinak (mrożonego wcześniej nie rozmrażać), przeciśnięty czosnek. Dusić go do odparowania nadmiaru wody. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wystudzić. Szpinak powinien być dość wyrazisty.
Ciasto francuskie podzielić na cztery części (przecinając raz pionowo, drugi raz poziomo). Na każdej z czterech części położyć na samym środku część szpinaku (gdy dodajecie ser, można go wkruszyć do środka szpinaku, lub ułożyć na nim), a na niego – łososia. Ciasto francuskie zwinąć i dokleić brzegi. Można też to zrobić w sposób, jaki prezentowałam przy kurczaku w cieście francuskim (warkocz). Można lekko naciąć górny płat ciasta francuskiego (by powietrze szybciej doszło do ryby).
Każdego łososia w cieście francuskim posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałów (opcjonalnie).
Łososia w cieście francuskim położyć na papierze do pieczenia (w odstępach od siebie) i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (można z termoobiegiem). Piec ok. 20-25 minut (im grubsze filety, tym nieco dłużej) do zarumienienia.
Łososia w cieście francuskim można podawać np. z sosem czosnkowym lub innym dipem.
Mięsożercom polecam wersję z kurczakiem.
Smacznego!