Waniliowe naleśniki z jagodami

naleśniki z jagodamiWaniliowe naleśniki z jagodami i twarogiem

Skoro sezon jagodowy się kończy, trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem będą to naleśniki z jagodami. Obiad ten przygotowuję jako zamiennik do pierogów z jagodami, które są bardziej pracochłonne. Tutaj nie narobię się za wiele, a smak jest rewelacyjny.

Składniki na ok. 6-8 sztuk:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki gazowanej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub nasiona z laski wanilii)
  • 2 łyżki oliwy

Jaja zmiksować (mikserem lub trzepaczką), dodać przesianą mąkę, mleko, wodę, wanilię i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie, by się dobrze rozprowadzało na patelni. Odstawić na ok. 30-60 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki smarując wcześniej patelnię oliwą (ja dodaję 1-2 łyżki oliwy do ciasta i smażę naleśniki na teflonowej nieprzywierającej patelni bez użycia już oliwy).naleśniki z jagodami i twarogiem

Składniki na farsz:

  • 200 g twarogu
  • 200 ml jogurtu greckiego lub śmietany
  • cukier (lub cukier waniliowy)
  • 1 szklanka świeżych jagód

Twaróg połączyć z połową jogurtu i z dodatkiem cukru (ilość wedle uznania). Jagody połączyć ze śmietaną, lekko rozgnieść widelcem, posłodzić do smaku.

Na naleśniki nakładać ser, zawijać w rulon (można też w trójkąty). Naleśniki polać polewą jagodową, ozdobić świeżymi jagodami, kleksem ze śmietany, listkami mięty.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Surówka z koprem włoskim
Surówka z koprem włoskim

Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym, jabłkiem i roszponką Bardzo smaczna, zdrowa i mocno chrupiąca surówka z koprem włoskim, z...

Zamknij