Łosoś w galarecie

łosoś w galarecieŁosoś w galarecie

Jest to najlepszy przepis na łososia w galarecie, jakiego kiedykolwiek miałam okazję próbować. Łosoś z tego przepisu jest bardzo delikatny, kruchy i soczysty. Jego smak jest świetnie spasowany z delikatną galaretką.

Danie jest bardzo zdrowe, łosoś w galarecie zawiera wiele witamin i minerałów. Sama ryba jest bogata w kwasy Omega-3, natomiast galaretka pozytywnie wpływa np. na nasze paznokcie 🙂

Składniki:łosoś

  • filety z łososia (ok. 700 g)
  • żelatyna w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sok z cytryny (z około 1/2 – 1 cytryny)
  • cukier (około 1 łyżeczka)
  • sól
  • pieprz (można użyć pieprzu cytrynowego)

Łososia pozbawić skóry, wymyć, osuszyć i pokroić na nieduże prostokątne kawałki (5-7 cm). Każdy posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Łososia wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

łosoś gotowanyDo głębokiej patelni lub szerokiego garnka wlać wodę, posolić (musi być dość słona). Zagotować i obgotować w niej każdy kawałek łososia. Łososia gotować ok. 7-10 minut, po czym bardzo delikatnie wyjmować (np. łyżką cedzakową) i odkładać do naczynia np. żaroodpornego (nie kłaść kawałek na kawałku, a każdy obok siebie).

Przygotować galaretkę. Jeśli na opakowaniu żelatyny napisane jest, żeby rozpuścić ją w półtora litra wody, to taką ilość rozpuszczamy w litrze gorącej wody – galaretka musi być bardziej ścięta. łosoś gotowany w galarecieBędziemy potrzebować około litra galaretki. Galaretkę wystudzić i dodać do niej sól, cukier i sok z cytryny. Wszystko robić na smak. Do środka dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Wystudzoną galaretką zalewamy łososia.

Łososia w galarecie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Spożyć w ciągu kilku dni.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto bolońskie
Risotto po bolońsku

Risotto po bolońsku Jedno z lepszych risotto mięsnych - risotto po bolońsku. Jak każde risotto - wymaga czasu i ciągłego...

Zamknij