Lody waniliowe
Lody waniliowe
Odkąd spróbowałam zrobić w domu lody, nie kupuję już ich w sklepie! A że mój T. jest ogromnym smakoszem, zwłaszcza waniliowych, w sezonie robię je dość często. Próbowałam wielu przepisów, ale te są jedne z lepszych, jakie robiłam. Delikatne, kremowe i niezbyt tłuste. Zrobienie dobrych lodów wymaga trochę czasu (no chyba, że macie maszynkę do robienia lodów – wtedy nie zastanawiałabym się ani chwili dłużej!), ale smak jest warty każdej poświęconej chwili. Te są zrobione na bazie kremu angielskiego.
Składniki na niecały litr lodów waniliowych:
- 500 ml mleka (3,2%)
- 125 g cukru (można zmieszać z częścią waniliowego)
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 100 ml śmietany kremówki
Mleko wlać do garnuszka i wsypać 2/3 cukru. Dodać ziarenka z laski wanilii i wrzucić laskę. Zagotować. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na gładką masę (można mikserem). Do masy jajecznej powoli wlewać gorące mleko, mieszając cały czas. Postawić na palniku i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Absolutnie nie doprowadzać do wrzenia, gdyż może się zważyć! Przelać do schłodzonej miski, przykryć folią spożywczą, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Zimny krem połączyć z zimną śmietaną kremówką, zmiksować. Tu przydaje się maszynka do robienia lodów (postępować zgodnie z jej instrukcją).
Dla tych, którzy robią bez maszynki:
Przelać lody do pudełka i wstawić do zamrażalnika. Wyjmować je co ok. 30 minut i miksować (w pojemniku), aby nie powstały kryształki lodu. Czynność powtórzyć min. 6-8 razy. Później zamrozić.
Lody robione w domu nigdy nie będą tak samo kremowe i miękkie jak te kupne w sklepie, ponieważ my nie dodajemy sztucznych ulepszaczy, spulchniaczy, itp. Przed jedzeniem więc należy je wyjąć trochę wcześniej, by postały w temperaturze pokojowej i się ociepliły do takiego stopnia, że spokojnie będzie je można nabierać gałkownicą do lodów.
Lody waniliowe mogą stać w zamrażalniku spokojnie przez tydzień (dłużej nigdy nie wytrzymały u mnie, bo zostały szybko zjedzone).
Lody waniliowe podawać można jako samodzielny deser, dodatek do ciast, np. szarlotki, bądź też z sezonowymi owocami. Pysznie smakują też z musem ze świeżych truskawek bądź malin. Mniam…
Z pozostałych białek możecie wykonać wspaniałą bezę lub inne desery na bazie białek.
Smacznego!