Ryż z ziołami

Ryż z ziołamiRyż z ziołami

Wspaniały, przepyszny dodatek do dań! Ryż z ziołami świetnie pasuje do dań mięsnych, dań rybnych czy nawet do pieczonych warzyw.

Przygotowany w ten sposób ryż jest niezwykle sypki, ponadto dzięki ziołom jest bardzo zdrowy i ma niesamowity smak i aromat.

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g ryżu basmati
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki koperku
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • pęczek kolendry
  • 150 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Ryż wsypać do dużego garnka, zalać wodą i dokładnie go wymyć. Odsączyć na sitku. Czynność powtórzyć, aż woda będzie klarowna. Następnie ryż zalać świeżą zimną wodą, wsypać łyżkę soli i odstawić na ok. 2-3 godziny.

Wszystkie zioła dokładnie wypłukać i drobno posiekać (można malakserem, najpierw pokroić je drobniej nożem).

Po tym czasie ryż odsączyć, zalać świeżą wodą w podwójnej ilości w stosunku do ryżu, dodać zioła, wsypać łyżkę soli, zagotować, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i gotować ok. 8 minut. Po tym czasie odlać pozostałą wodę, ryż z ziołami odsączyć na sitku.

W garnku roztopić 100 g masła, dodać 3 łyżki oliwy. Wsypać ryż z ziołami i dokładnie wymieszać z tłuszczem. Dodać pozostałe masło posiekane na mniejsze kawałeczki. Wymieszać.

Pokrywkę do garnka owinąć ściereczką i przykryć danie. Grzanie pod garnkiem zmniejszyć do minimum i „dusić” w ten sposób ryż ok. 25 minut.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną kruszonką, jakie miałam okazję jeść! Mocno puszyste...

Zamknij