Kuskus z bakłażanem
Kuskus z bakłażanem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Danie to może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kuskus z bakłażanem to zdrowe, wegetariańskie danie.
Bakłażan jest bardzo niskokaloryczny. W większości składa się z wody. Zawiera jednak bardzo dużo witamin i minerałów, nie powinniśmy więc o nim zapominać. Ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu m.in. obniża poziom złego cholesterolu, działa korzystnie na układ kostny i moczopędny.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 bakłażan
- ok. 10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- 1 opakowanie mozzarelli mini – kulki (ok. 125 g)
- garść listków bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek (można dodać oliwę z zalewy suszonych pomidorów)
- sól
Bakłażana wymyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, obsypać je solą i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie je wymyć, osuszyć i zgrillować na patelni grillowej.
Kaszę kuskus przesypać do miseczki i zalać ją wrzątkiem ok. 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy. Posolić. Można też dodać kostkę rosołową do kaszy.
Kulki mozzarelli przekroić na połówki. Pomidory suszone pokroić w paski. Bazylię posiekać.
Do lekko przestudzonej kaszy dodać oliwę z oliwek, bazylię, pomidory i mozzarellę, a także ugrillowanego i pokrojonego w paski bakłażana.
Wszystko razem wymieszać. Kuskus z bakłażanem podawać na ciepło jako danie np. na lunch lub po wystygnięciu – jako sałatkę.
Zachęcam też do próbowania pozostałych przepisów z kuskusem.
Smacznego!