Kuskus z tuńczykiem
Sałatka: kuskus z tuńczykiem
Każdy chyba wie, jak zdrowa jest kasza. Większość narzeka, gdy o niej słyszy, a to z uwagi na smak, zapach, czy sposób przygotowania… Idealnym rozwiązaniem dla tych osób jest kasza kuskus, wytwarzana z pszenicy twardej, dzięki czemu ma dwa razy więcej białka niż w kaszy mannie. Poza tym bogata jest w żelazo i witaminę B1. Można ją jeść jako dodatek do dania głównego (zamiast makaronu czy ziemniaków), jako składnik sałatki, a nawet w deserach.
Ja tym razem proponuję wypróbowanie rozmaitej sałatki z tuńczykiem, która zaspokoi każde wymagające podniebienie, a na ciepłe dni jest idealna na kolację czy też lunch.
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (masa ryby po odsączeniu ok. 120 g)
- kilka czarnych oliwek
- 3 łyżki kaparów
- posiekany szczypiorek
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Kaszę wsypać do miski i zalać wodą tak, aby było jej o ok. 1 cm więcej niż kaszy. Można zalać bulionem lub dodać do wody szczyptę soli. Odstawić do napęcznienia i wystygnięcia. Gdy będzie już sypka i niezbyt ciepła, wymieszać z oliwą. Dodać do niej kawałki tuńczyka (można dodać 2 łyżki sosu z tuńczyka), oliwki, kapary, szczypiorek i posiekaną natkę. Przyprawić do smaku i delikatnie wymieszać (aby nie rozdrobnić tuńczyka). Schłodzić.
Smacznego!