Kurczak KFC
Kurczak KFC
Kurczak KFC jest świetnym pomysłem zarówno na obiad (dzieci uwielbiają tą wersję kurczaka!) jak i na przyjęcia wśród znajomych. Kurczak KFC rozchodzi się zawsze w mgnieniu oka. Do kurczaka świetnie pasują różne dipy (salsa pomidorowa, dip serowy na ciepło, keczup), a podawać go możemy z samodzielnie robionymi frytkami. Goście bądź domownicy będą zachwyceni z takiej wersji obiadu!
Kurczak KFC jest chrupiący z zewnątrz a soczysty w środku, czyli taki, jaki kurczak być powinien!
Składniki:
- 2 niezbyt duże piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Kurczaka wymyć i zanurzyć go w misce z wodą z dodatkiem 1 łyżki soli. Odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć go, osuszyć, pokroić na wymaganej wielkości kawałki (paski) i oprószyć solą i pieprzem.
W jednej miseczce rozbełtać jajko z dodatkiem papryki i curry, w drugiej wymieszać ze sobą mąkę, bułkę tartą i nieco rozdrobnione (np. rozbite tłuczkiem lub wałkiem do ciasta) płatki kukurydziane.
Kawałki kurczaka panierować: najpierw w mącę, bułce, płatkach, następnie w jajku, a później ponownie w mące, bułce, płatkach.
Na patelni rozgrzać olej (cała patelnia powinna być pokryta olejem) i na rozgrzany wkładać kawałki kurczaka. Smażyć na złoto z każdej strony.
Po usmażeniu kurczaka KFC układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Kurczak KFC smakuje wybornie zarówno na gorąco jak i po wystygnięciu. Odgrzewać można go na suchej lub grillowej patelni.
Smacznego!