Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Sałatka bardzo smaczna, bardzo zdrowa. Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem, z dodatkiem suszonych pomidorów, selera naciowego i rukoli, to prosta i zdrowa sałatka, jaką możemy zrobić na drugie śniadanie, lunch czy kolację. Niewiele składników, a tak świetnie ze sobą połączone, że smak całości jest wyjątkowy.
Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka i dużo witamin z grupy B. Jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Jest ona dobra na włosy, skórę i paznokcie, a także jest niezłym lekarstwem na katar.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 laski selera naciowego
- 2 łyżki kaparów
- 5-7 pomidorów suszonych z zalewy
- garść rukoli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek (można też dodać oliwę z suszonych pomidorów)
- sól
- pieprz
Kaszę jaglana przepłukać aż do czasu, że woda nie będzie mętna, ugotować w osolonej wodzie (1/2 szklanki kaszy i 1 szklanka wody, ok. 1/2 łyżeczki soli), ostudzić i dodać do niej oliwę z oliwek.
Seler naciowy i pomidory suszone pokroić w paski. Dodać do kaszy. Do sałatki wrzucić też kapary i posiekaną rukolę (w tej sałatce stanowi ona przyprawę).
Tuńczyka osączyć z zalewy. Dodać go do przemieszanej sałatki (z tuńczykiem za długo nie mieszać, aby nie rozpadł się na „papkę”). Całość doprawić do smaku, schłodzić.
Smacznego!