Kruche rogaliki z czekoladą i orzechami
Kruche rogaliki z czekoladą i orzechami włoskimi
Ciasto na kruche rogaliki z czekoladą i orzechami robi się dokładnie tak samo, jak ciasto na kruche rogaliki z marmoladą. Możecie zrobić więc jedną porcję ciasta i przygotować z nich dwa rodzaje różnych rogalików.
Mi osobiście bardziej smakują kruche rogaliki z czekoladą i orzechami, ale niestety jest z nimi odrobinę więcej pracy niż przy tych z marmoladą 😉
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej (można zmieszać z czekoladą mleczną)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Czekolada powinna być zimna, twarda. Wszystkie składniki, oprócz masła, umieścić w malakserze i zmielić na konsystencję „proszku”. Według mnie lepiej jest zostawić niewielkie grudki orzechów, aby były one chrupiące, wyczuwalne podczas jedzenia.
Dla osób pracujących ręcznie: czekoladę zetrzeć na tarce o niedużych oczkach, a orzechy bardzo drobno posiekać. Połączyć z cukrem i cynamonem.
W rondlu rozpuścić masło i wsypać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Czekolada lekko się rozpuści i całość powinna stanowić jednolitą masę, możliwą do lekkiego rozsmarowania jej na rogalikach.
Na każdym trójkącie z ciasta kruchego rozsmarować ok. łyżeczkę masy czekoladowo-orzechowej. Rogaliki zwijać od szerszego boku, ku rożkowi. Boki lekko podociskać, by farsz nie wydostał się z nich.
Kruche rogaliki z czekoladą i orzechami posmarować z wierzchu białkiem, jakie nam pozostało z przygotowania ciasta i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.
Rogaliki kruche ostudzić.
Smacznego!