Krem z ciecierzycy i pomidorów
Krem z ciecierzycy i pomidorów
Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów to zdrowe danie. Cieciorka ma bardzo dużo białka. Świetnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu i ciśnienia krwi.
Krem z ciecierzycy świetnie rozgrzewa zwłaszcza jesienią i zimą. Latem możemy się pokusić o świeże pomidory, dzięki czemu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Składniki:
- 150-200 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki kminku w proszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (można dodać świeżą kolendrę)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Suchą ciecierzycę dzień wcześniej dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać świeżą zimną wodą i moczyć minimum 12 godzin (wody powinno być trzy razy tyle, co ciecierzycy).
Następnego dnia ciecierzycę ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła przez około 1-1,5 godziny.
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek, a także kminek. Po chwili wlać pomidory z puszki i dodać ugotowaną ciecierzycę (zostawiając opcjonalnie kilka ziaren do dekoracji) wraz z wodą (lub tą z puszki wraz z zalewą), w której się gotowała. Całość gotować ok. 10 minut.
Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem, dodając przyprawy do smaku.
Do kremu z ciecierzycy i pomidorów dodać zieloną pietruszkę. Podawać np. z chrupiącą bagietką, grzankami, posypaną zieleniną. Można skropić oliwą sezamową, nadaje zupie ciekawego aromatu.
Smacznego!