Kotlety rybne
Kotlety rybne
Przepis na kotlety rybne mam od mojej mamy. Ona robi je najlepsze, wyjątkowe. Mięso w nich jest delikatne, odpowiednio doprawione i przede wszystkim w kotletach rybnych czuć rybę. Uwielbiam je z tłuczonymi ziemniakami i sosem koperkowym.
Wbrew pozorom, przy kotletach rybnych nie ma zbyt dużo pracy. Ważne jest, aby ryba nie miała ości (kupić filety), w przeciwnym razie należałoby je najpierw wszystkie usunąć, co niepotrzebnie dodaje sporo pracy i marnuje nasz cenny czas.
- 1 kg filetów rybnych (np. morszczuk, mintaj)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól
- pieprz (czarny i ziołowy)
Marchewkę wymyć i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Ostudzić i obrać.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i skropić lekko cytryną. Odstawić na godzinę. Jeśli używacie rybę mrożoną, najpierw należy ją rozmrozić i dobrze osączyć z wody.
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Rybę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Zmielić również ugotowane marchewki. Do ryby dodać zeszkloną cebulkę, jajka i posiekaną natkę pietruszki (sporą garść). Całość doprawić solą i pieprzem, jednak nie za dużo, bo wcześniej przyprawiliśmy rybę, a ona sama w sobie zapewne jest dość słona.
Z masy lepić kulki mieszczące się w dłoni i lekko je spłaszczać. Kotlety rybne smażyć na rozgrzanym oleju, po chwili zmniejszając moc grzania. Oleju na patelni powinno być dość sporo. Kotlety rybne smażyć z każdej strony po kilka minut, aby nie tylko z zewnątrz były upieczone, ale i w środku.
Jeśli nie zużyjecie na raz całego ciasta na kotlety rybne, można je włożyć do miseczki, owinąć folią i wykorzystać dnia następnego.
Kotlety rybne podawać z ziemniakami i np. surówką z kiszonej kapusty lub z sosem koperkowym.
Sos koperkowy możecie zrobić na bazie sosu beszamelowego dodając na koniec świeżo posiekany koperek, ale omijając gałkę muszkatołową.
Smacznego!