Koktajl arbuzowo-truskawkowy vs drink

koktajl arbuz truskawkiKoktajl arbuzowo-truskawkowy

Idealny na lato! Mocno orzeźwiający, słodziutki, w idealnej konsystencji… Najlepszy – schłodzony.

Osobiście nie lubię wygrzebywać pestek z arbuza i jeść go kawałkami, ten koktajl posmakował mi bardzo – zmiksowany arbuz w wersji do picia! Wspaniale ochładza w letnie popołudnia…! Wieczorami można go zamienić na świetny, orzeźwiający drink!koktajl arbuzowo-truskawkowy

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 400 g arbuza
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki miodu płynnego (ewentualnie 1-2 łyżki cukru)
  • kilka listków mięty

Z wymytego arbuza odkroić skórę, pokroić na kawałki i wyjąć wszystkie pestki. Wrzucić do miksera. Wymyte truskawki odszypułkować, poprzekrajać na mniejsze kawałki i dorzucić do arbuza. Dodać jogurt, miód i wszystko razem zmiksować na gładki mus. Przelać do szklanek, przyozdobić świeżą miętą. Koktajl arbuzowo-truskawkowy podawać schłodzony.

Drink arbuzowo-truskawkowy

drink arbuzowo truskawkowyOczywiście wersja dla dorosłych. Jeden z moich ulubionych drinków na letnie wieczory. Słodko-kwaskowy, delikatny… pycha!

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 300 g arbuza (najlepiej schłodzonego)
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml cytrynówki (można dodać czystej wódki)
  • limonka
  • kilka kostek lodu

Z limonki wycisnąć sok – od razu do miksera. Dorzucić kilka listków świeżej mięty i cukier. Ilość cukru można zmodyfikować, gdyż w dużej mierze smak uzależniony jest od słodkości owoców. Arbuza i truskawki przygotować według przepisu powyżej, wrzucić do miksera. Dolać wódkę. Wszystko razem zmiksować. Dodać lód, najlepiej kruszony. Drinka przyozdobić listkiem mięty i plastrem limonki i podawać od razu.

Jeśli ktoś woli mocniejsze drinki – można dodać większą ilość alkoholu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciecierzyca po bretońsku
Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku Alternatywa dla fasolki po bretońsku - ciecierzyca po bretońsku. Równie szybka w wykonaniu co czerwona fasolka po...

Zamknij