Koktajl arbuzowo-truskawkowy vs drink
Koktajl arbuzowo-truskawkowy
Idealny na lato! Mocno orzeźwiający, słodziutki, w idealnej konsystencji… Najlepszy – schłodzony.
Osobiście nie lubię wygrzebywać pestek z arbuza i jeść go kawałkami, ten koktajl posmakował mi bardzo – zmiksowany arbuz w wersji do picia! Wspaniale ochładza w letnie popołudnia…! Wieczorami można go zamienić na świetny, orzeźwiający drink!
Składniki:
- 300 g truskawek
- 400 g arbuza
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki miodu płynnego (ewentualnie 1-2 łyżki cukru)
- kilka listków mięty
Z wymytego arbuza odkroić skórę, pokroić na kawałki i wyjąć wszystkie pestki. Wrzucić do miksera. Wymyte truskawki odszypułkować, poprzekrajać na mniejsze kawałki i dorzucić do arbuza. Dodać jogurt, miód i wszystko razem zmiksować na gładki mus. Przelać do szklanek, przyozdobić świeżą miętą. Koktajl arbuzowo-truskawkowy podawać schłodzony.
Drink arbuzowo-truskawkowy
Oczywiście wersja dla dorosłych. Jeden z moich ulubionych drinków na letnie wieczory. Słodko-kwaskowy, delikatny… pycha!
Składniki:
- 100 g truskawek
- 300 g arbuza (najlepiej schłodzonego)
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 ml cytrynówki (można dodać czystej wódki)
- limonka
- kilka kostek lodu
Z limonki wycisnąć sok – od razu do miksera. Dorzucić kilka listków świeżej mięty i cukier. Ilość cukru można zmodyfikować, gdyż w dużej mierze smak uzależniony jest od słodkości owoców. Arbuza i truskawki przygotować według przepisu powyżej, wrzucić do miksera. Dolać wódkę. Wszystko razem zmiksować. Dodać lód, najlepiej kruszony. Drinka przyozdobić listkiem mięty i plastrem limonki i podawać od razu.
Jeśli ktoś woli mocniejsze drinki – można dodać większą ilość alkoholu.
Smacznego!