Kisiel z dyni i jabłka

Kisiel z dyni i jabłekKisiel z dyni i jabłka

Zdrowy podwieczorek dla dorosłych i dla dzieci 🙂 Zamiast niezdrowych ciastek czy czekoladek, proponuję kisiel z dyni i jabłek jako przekąska między głównymi posiłkami. Kisiel zrobiony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy niż kupiona torebka proszku w markecie 😉Kisiel z dyni i jabłka

Ilość wody i mąki ziemniaczanej zależy od tego, jak bardzo wodniste/ gęste lubicie kisiele. Ja wolałam, aby kisiel był mocno dyniowy i jabłkowy, nie chciałam go mocno rozrzedzać wodą. Nie lubię też bardzo gęstych kisielów, dlatego 1 łyżka na tą ilość wody jak dla mnie jest idealna.

Składniki:

  • 200 g puree z dyni
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml wody
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W rondlu umieścić 3/4 wody, puree z dyni i starte jabłko, dodać cukier i opcjonalnie cynamon. Wszystko zagotować.

W pozostałej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną.

Gdy zawartość rondelka zacznie się gotować, na wrzątek wlać wodę z mąką ziemniaczaną cały czas mieszając wszystko energicznie. Jeśli wolicie „sztywniejsze” kisiele, proponuję dać nieco więcej mąki ziemniaczanej. Całość gotować na niskim ogniu ok. 1 minuty, po czym przelać do salaterek opłukanych wcześniej zimna wodą.

Kisiel z dyni i jabłka wystudzić przed podaniem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z kalafiora, selera
Krem z kalafiora i selera

Krem z kalafiora i selera Smaczna, pożywna i zdrowa zupa krem z kalafiora i selera. Oba składniki dobrze się łączą...

Zamknij