Kisiel z dyni i jabłka
Kisiel z dyni i jabłka
Zdrowy podwieczorek dla dorosłych i dla dzieci 🙂 Zamiast niezdrowych ciastek czy czekoladek, proponuję kisiel z dyni i jabłek jako przekąska między głównymi posiłkami. Kisiel zrobiony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy niż kupiona torebka proszku w markecie 😉
Ilość wody i mąki ziemniaczanej zależy od tego, jak bardzo wodniste/ gęste lubicie kisiele. Ja wolałam, aby kisiel był mocno dyniowy i jabłkowy, nie chciałam go mocno rozrzedzać wodą. Nie lubię też bardzo gęstych kisielów, dlatego 1 łyżka na tą ilość wody jak dla mnie jest idealna.
Składniki:
- 200 g puree z dyni
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 ml wody
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W rondlu umieścić 3/4 wody, puree z dyni i starte jabłko, dodać cukier i opcjonalnie cynamon. Wszystko zagotować.
W pozostałej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną.
Gdy zawartość rondelka zacznie się gotować, na wrzątek wlać wodę z mąką ziemniaczaną cały czas mieszając wszystko energicznie. Jeśli wolicie „sztywniejsze” kisiele, proponuję dać nieco więcej mąki ziemniaczanej. Całość gotować na niskim ogniu ok. 1 minuty, po czym przelać do salaterek opłukanych wcześniej zimna wodą.
Kisiel z dyni i jabłka wystudzić przed podaniem.
Smacznego!