Kasza gryczana z awokado
Kasza gryczana z awokado
Uwielbiam kasze! Nie tylko na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również (a może i przede wszystkim!) w sałatkach. Kasza gryczana jest jedną z tych, jakie idealnie pasują do sałatek. Świetnie łączy się ze słonymi dodatkami (jak np. feta czy pomidory suszone) oraz z ziołami.
Tym razem przygotowałam kaszę gryczaną z awokado, pomidorkami, fetą. Sałatka z kaszy gryczanej i awokado była pyszna!
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 dojrzałego awokado
- 4 pomidory suszone z zalewy
- 3 plastry sera feta
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Kaszę uprażyć: wymytą wrzucić na wrzącą osoloną wodę (niecała 1 szklanka wody) i gotować kilkanaście minut, aż wchłonięty zostanie cały płyn. Kaszę wystudzić.
Z awokado zdjąć skórę i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Pomidory suszone i fetę pokroić w kostkę.
Do kaszy gryczanej wrzucić awokado, fetę, pomidory, pietruszkę, dodać przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i schłodzić.
Opcjonalnie do sałatki można dorzucić posiekane oliwki (czarne lub zielone), świeże pomidory, kapary. Zamiast aromatycznej pietruszki, można dodać kolendrę.
Z kaszą można kombinować, wiele produktów do niej pasuje, możecie więc użyć fantazji i zmieniać sałatkę, której podstawowym składnikiem jest kasza gryczana.
Smacznego!