Kapusta modra
Kapusta modra
Kapusta modra to danie, które pochodzi ze Śląska. Tam podaje się ją z kluskami śląskimi i roladą. Jest to czerwona szatkowana, duszona kapusta. Często dodaje się do niej jabłka, cebulę, czasem również boczek, słoninę. Można ją podlać czerwonym wytrawnym winem (ok. 100 ml). W Wielkopolsce popularna jest jako dodatek do pyz drożdżowych (pampuchów) oraz kaczki pieczonej. Taki też obiad zaserwowałam swojej rodzinie w niedzielny, uroczysty dzień 🙂
Przypomniała mi się wtedy niejedna wizyta turystyczna w Czechach, gdzie często zamawiałam właśnie kaczkę z pampuchami i kapustą modrą. A do tego zimne pifko… 😀 I nic więcej do szczęścia nie potrzeba 😉
Składniki:
- 1 nieduża główka kapusty czerwonej
- 1 spora cebula
- 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, przeciąć na ćwiartki, wyciąć głąba i poszatkować. Przełożyć do sporego garnka, zalać 2-3 szklankami gorącej wody i zagotować. Dusić ją ok. 30 minut.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić ją na podgrzanej oliwie. Dodać do kapusty. Kapustę modrą przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i dusić do momentu, aż kapusta modra będzie miękka (ale nie za długo). Pod koniec wlać ocet i ewentualnie całość doprawić do smaku.
Kapustę modrą podawać na ciepło. Może być pysznym dodatkiem do klopsa.
Smacznego!