Kapuśniak
Kapuśniak
Bomba witaminowa – kapusta kiszona. A zupa kapuśniak… tą jadł chyba każdy z Was 😉 Dobry kapuśniak musi być zrobiony z dobrej kapusty kiszonej, najlepiej ukiszonej samodzielnie. Do tego kawałek kiełbaski lub innego ulubionego mięsa (np. wędzone żeberka lub boczek wędzony – w bardziej tłustej wersji)… palce lizać 🙂 Ja zrobiłam kapuśniak z dodatkiem kiełbasy.
Składniki:
- ok. 700 g kapusty kiszonej (3/4 słoika litrowego)
- 3 ziemniaki
- 1-2 marchewki
- mały korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- ok. 2 litrów bulionu drobiowego
- 4 kiełbaski
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
W rondlu podgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Do cebuli dodać przyprawy: paprykę oraz kminek. Całość poddusić, po czym zalać bulionem i wrzucić kiełbasy. Zagotować.
W międzyczasie przygotować warzywa: obrać, wymyć, ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew, seler i pietruszkę częściowo zetrzeć (lub pokroić w kostkę). Warzywa wrzucić do wywaru, zagotować i gotować na zmniejszonym ogniu ok. 10-15 minut.
Po tym czasie do zupy dodać kapustę kiszoną. Można ja wcześniej odcisnąć (niektórzy też opłukują kapustę, by zupa była mniej kwaśna) i posiekać drobniej. Kapuśniak gotować kolejnych ok. 10 minut, po czym doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, jeśli będzie za mało słona).
Kapuśniak podawać z wyjętą na osobnym talerzyku kiełbasą z dodatkiem chrzanu lub musztardy i świeżego pieczywa.
Smacznego!