Frytki z marchewki
Frytki z marchewki z piekarnika
Kolejny bardzo zdrowy dodatek do obiadu (lub jako osobna przekąska). Marchew – zdrowa (pozytywnie wpływa na układ trawienny, moczowy) i smaczna, tym razem w całkowicie odmiennej wersji! Frytki z marchewki to świetny pomysł zwłaszcza na obiad dla dzieci, które nie przepadają za warzywami (no chyba, że skusicie je na marchewkę na gęsto, która jest według mnie jeszcze lepsza i zdrowsza! albo na surówkę z surowej marchewki). W takiej postaci zjedzą je na pewno! Bo przecież które dziecko nie lubi frytek? 🙂
Można od razu zrobić część frytek z marchewki a część frytek z ziemniaków. Podejrzewam, że wszystkie znikną niemal natychmiast.
Frytki z marchewki to również świetna przekąska pomiędzy posiłkami czy na lekką kolację.
Składniki:
- kilka marchewek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ulubione zioła (tymianek, papryka ostra, oregano, curry, imbir)
- sól
Marchewki wymyć, bardzo cienko obrać i pokroić je w słupki przypominające kształt frytek. Wymieszać je z oliwą, obsypać ulubionymi ziołami i solą.
Frytki z marchewki wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 190-200oC piekarnika (z termoobiegiem) i piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, by je bardziej zarumienić. Jeśli chcecie, by frytki z marchewki nie były zbyt miękkie (a lekko twardawe) – piec należy je nieco krócej.
Smacznego!